Lažni sjaj muzičkih festivala i istina o Coachelli

Leto donosi festivale, dakle donosi i brojne zablude. Gledajući zvezde Coachelle i drugih brojnih, pre svega, modnih događaja, planiramo autfite kako ne bismo zaostajali za svetskom elitom. Ipak, ne ispadnemo tako originalni, te pratimo šablon koji se sastoji od crop topova, dubokih sečenih šortseva, gležnjača, naočara i, naravno, cveća u kosi. I sve smo tada tako boho i hipi i Kendall-Gigi-Cara-svi-Viktorijini-anđeli.

82405bac770b31ba9df52a22783bc45e

Dodaću na sve ovo i dašak vajba devedesetih – najgluplje choker ogrlice ikada.

Moj festivalski staž nije dug, ako izostavimo one razne banatske -ijade koje su skroz ok jer ti kupuju gumene mede, malinice, svilene bombone, sladoled na točenje, nekad dobiješ i pištolj na vodu/barbiku/nešto što svetli i peva. Vašari su zakon. Sad sam odlutala dovoljno daleko da razmislim o tome da idem na seosku slavu u Novom Miloševu jer će tamo biti i ringišpil i sve gore pomenuto. Zato ću se vratiti na ove prave muzičke festivale (koji u svom šarenolikom opsegu ne podrazumevaju pevanje ispod šatora).

Nakon ovogodišnjeg Exita koji mi je ostavio najjadniji utisak od vremena pa do sada (Exit is magic tragic), bilo mi je za mrvicu lakše kada sam čitala o čuvenoj američkoj Coachelli, gde je prikazana istina, ne ono što je servirano u većini medija.

Coachella je prve godine postojanja (1999.) izgubila 800 000 dolara, iako su tada nastupali Beck, Morrissey i Rage Against the Machine. To bi u ovo vreme bilo čak, ako ja dobro računam, 740 000 evra. Tek trinaest godina kasnije, 2012. godine, zaradili su više od 47 miliona dolara. Ovo neću preračunavati.

Pošto je mesto održavanja ovog music&art festivala pustinja, i klima je takva. S tim što je danju neizdrživo toplo, a noću naglo temperatura pada toliko da je subjektivni osećaj: arktička tundra. Dakle, ledeno. I nema signala. Nigde. Osim što VIP deo ima svoj Wi-Fi. Proučavala sam mape OVDE.

Drugo, i Coachella ima svoje “stalne” posetioce – ljude koji su od perioda srednje škole odlazili na koncerte svojih omiljenih grupa. Čitajući njihove komentare na internetu, shvatam da zaista postoji druga strana medalje. Kažu da se nenormalno mnogo čeka u redovima. Za sve. Karte, vodu, wc, bankomat. Bukvalno. I nema veze ako imate VIP propusnicu. Možda da pozovemo svetske top modele na naš Exit, jer su za VIP Gold ljude podigli i most. I novu Dance Arenu. Ma može.

Kada bih na Pinterestu kucala #beautiful #women #at #festivals #worldwide ili tako nešto, ovo bi izašlo, i ja bih se zaljubljivala iznova. ⇩

izvor: Pinterest

Sada kada smo videli da jedan od najpoznatijih festivala na svetu nije tako utopistički kako se predstavlja, možemo se vratiti na onaj deo o festivalskoj modi. Evo, sada kada pripremam autfite za naredni festival koji čekam godinu dana, razmisliću o nošenju svih onih rekvizita.

Mada znam da ću poneti sve vrste šljokica i zlatastih senki i mackalica koje svetlucaju, i neće mi biti glupo. Nimalo. Dok ne vidim slike nakon godinu dana i doživim minijaturni transfer blama. ⇩

Kako to mislite, išle ste bez cveća u kosi i zlatnih tetovaža na festival?

Istina je nepromenjena: biće vas sramota, ako ne ujutru, onda sledeće godine. Ja sam doživela još jednu kopajući po starim slikama. Ali to ništa nije bitno. Tada vam je bilo tako dobro! I koga briga za blato do kolena, šljokice na obrazima koje puštaju boju, ruževe u svim mogućim bojama, razmazanu šminku i raspale frizure. Sve postaje nebitno. Tada je veća je verovatnoća da će vaše slike izgledati ovako. ⇩

 

Više bih volela da sam ovako razmišljala pre manje od mesec dana dok sam se nervirala zbog očajnog Exitovog lineup-a i zbog toga što je postao EDM festival i previše komercijalan i neorganizovan. Ali šta je, tu je. Lep provod na vašem sledećem odabranom letnjem festivalu!

P.S. Znam da ću nastaviti da gledam slike sa poznatih svetskih festivala. Možda nekad odem na Coachellu, pa javljam iz prve ruke da li je sve ovo istina o čemu sam gore pisala. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s