Ko je Mildred Pierce?

Vremenska prognoza predviđa TV vikend. Zbog oblačnog i sparnog letnjeg perioda, nezaobilazan je serijski maraton. I to ne bilo kakav. Sve epizode za dva dana? DA!

11.jpg

Mildred Pierce osvaja od prvih kadrova i dočarava atmosferu Velike depresije u SAD-u. Kate Winslet, koja glumi Mildred, tokom 344 minuta trajanja svih pet epizoda, bori se da bude žena koja mora uspeti u muškom svetu.

44.jpg

22

Mildred je domaćica iz Glendejla (Kalifornija) koja, dok jednog popodneva sa dveju kćeri pravi tortu i provodi svoj uobičajeni dan, biva ostavljena od strane njenog muža Berta zbog druge žene. Ona shvata da mora što pre da se zaposli i počne samostalno da izdržava svoju decu. Međutim, to je bilo gotovo nemoguće.

Kada je zanemarila svoj ponos, zaposlila se kao konobarica, i već tada imala prvi konflikt sa starijom ćerkom Vedom. A to je bio samo početak…

Tako jaka i nezavisna, uspela je da unapredi svoju karijeru otvaranjem restorana. Između svega toga, krije se staro prijateljstvo i nova ljubav.

33

Međutim, kada bi ovo bila srž priče, bio bi to još jedan dosadan ljubić.

Melodrama Todda Haynesa (čiji film Carol skidam sa IMDB liste i gledam što pre) ima tragičan zaplet, jednu smrt koja je značila kraj jedne ere. Kraj srećnog i uređenog života.

99

Mali restoran Mildred’s pretvara se u ugostiteljski lanac, ponosita vlasnica započinje život ispočetka sa Montijem, pasadenskim plejbojem. Uz svoje velike napore se bogati i osvaja visoko mesto na društvenoj lestvici. Ali uz sve to, sa Vedom ima vrlo komplikovan odnos. Ona je sad već mlada dama koja ima svoje zahteve i opravdava ih talentom za muziku, pri čemu ističe svoju aroganciju.

55.gif

Serija je inače urađena po motivima istoimene knjige Jamesa M. Caina iz 1941. i filma iz 1945. u kojem glavnu ulogu nagrađenu Oskarom tumači Joan Crawford. ⇓

66

Svaka scena je prema naređenju Haynesa snimana iz Mildredine perspektive, što je za Kate predstavljalo najteže snimanje još od Titanika 1997. Trajalo je 18 nedelja, a ona se pojavljuje u svakoj sceni, svih 5 sati i 36 minuta. Vredelo je, dobila je Zlatni globus.

Za ulogu medicinske sestre bila je planirana Lena Dunham (♥) ali je dobila otkaz i našli su joj zamenu. Nema veze, oprošteno je, u to vreme se verovatno pripremala za snimanje prve sezone serije Girls.

Najveće iznenađenje je Veda, odnosno predivna Evan Rachel Wood. Ako se još dvoumite da pogledate bar prvu epizodu, prelomite. Nije uopšte serija sa očekivanim krajem.

77.gif

88.gif

Kako ne bih otkrivala dalje detalje radnje, spomenuću činjenicu da je za potrebe snimanja unajmljena Sumi Jo, poznata južnokorejska operska pevačica – koloraturni sopran. O tome više čitati OVDE. Kada budete čuli njene (Vedine) izvedbe, biće sve jasno.

Osvojiće vas ova snažna, romantična, brutalna, porodična i psihološka priča o odnosu majka-ćerka, ponosu, strasti, ekonomskoj situaciji, poslovnim poduhvatima, prijateljstvu, bogatstvu i gubicima. Obećavam.

p.gif

 

izvor slika i gifova: Tumblr

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s