Žene i vinil: Lovefest edicija

Kako su žene puštale na Lovefestu u Vrnjačkoj Banji i ko je najveća vanzemaljka? Da li je didžejing muški posao? Ko je u Detroitu pokrenuo ovu temu? Scroll for more.

Dok me još uvek drma festivalska groznica, prenosim svoje utiske u ovo ćoše i čuvam. I ne dam nikom da mi pokvari. Posle još jednog Lovefesta, ostaje mi da sabiram sećanja i osećanja, zgužvam nekako, uklopim, pa prepišem. Odnosno prekucam.

Imala bih nekoliko zamerki, to je sigurno. Osim što je nestalo vode (!) i velikog piva, neću ovde dužiti. Makar me nerviralo u tom trenutku, nebitno je naspram svega. Sve mi je ličilo na veliku predstavu koja me je u svakom sledećem činu sve više oduševljavala.

loveizvor: Lovefest

Ovo je festival koji sam najmanje slikala, a mislim i da znam zašto. Predstavljalo mi je gubljenje vremena i verovatno mi se tako nešto prvi put dogodilo. Ma baš me bilo briga i za Instagram. E, dotle je došlo!

Nisam želela da se ovaj post pretvori u prepričavanje lajnapa samog festivala, to se može naći bilo gde. Reći su samo da sam prvog dana mislila da je to-to. Da je to najjači dan, i da posle Svena Vätha i cele te Cocoon ekipe, koja nas je selila iz Berlina na Ibicu, pa nazad u Vrnjačku Banju, možemo kući. Ali ne.

Drugi dan sam se raspametila nakon jedine žene Fire Stage-a. Njeno visočanstvo – Ellen Allien!

izvor opet Lovefest

Ellen

Tek sad sam uspela malo više pažnje da posvetim njenoj biografiji, i prvo što mi je zapalo za oči je njeno godište. 1969!? Nemoguće! To je ona devojka koja je neumorno skakala iza miks pulta, koja je sve vreme dizala masu na noge i odavala utisak prave vanzemaljke? Da, to je Ellen Allien. I ima 47 godina.

Osim što je na zavidnom mestu na najboljoj klupskoj sceni u Evropi još od devedesetih, ima svoju modnu liniju. Stvari poručiti OVDE, cena je prava sitnica.

Ljubav prema muzici je iskazivala još kao dete, svirala je orgulje i saksofon pre nego što je počela da sakuplja ploče. Sa svojih nepunih 20 odlazi u London gde se interesuje za elektronsku muziku, a kada se vratila u Berlin, nakon samo nekoliko dana, pao je Zid. Tada se ništa nije činilo nemogućim.

S godinama je opravdala svoje ime, ona i jeste vanzemaljka.

Bezlazložno nisam imala velika očekivanja od njenog seta, i tu sam gadno pogrešila.

Snimila sam delić atmosfere, okačila bih, ali nisam se pretplatila na onaj skupi WordPress, nego koristim ovaj za sirotinju. Sorry.

Ellen je hrabro porušila stereotip da su žene ljubiteljke “lakšeg” zvuka, te da kada one stvaraju elektronsku muziku, to mora pretežno biti neki deep, ili neka easy-listening vrsta. Sa Benom Klockom smo dočekali jutro, ali smo i dalje komentarisali kako je Ellen oduvala. Realno.

Pošto se i dalje čudim saznanju da je Ellen odavno zagazila u petu deceniju, zaključujem jedno. Kad budem bila “žena u srednjim godinama”, što bi neki rekli baba, želim energiju i kreativnost Ellen Allien!

Lakuti

Nažalost, na Energy stage sam otišla na kratko samo da čujem Horse Meat Disco, i nijednom posle. Nemam pojma što, bilo je mnogo izvođača koji su zaslužili da se dovučemo sa Fire-a, ali nismo. Toga mi je žao.

Od drugara koje smo upoznali smo čuli da je Lakuti bila odlična. O njoj znam samo da je rođena u Južnoj Africi, nakon doba aparthejda, kasnije se preselila u Berlin, i postigla velik uspeh na klupskoj sceni. Jedan yt komentar mi je najbliže dočarao njenu muziku, tako da ću ga samo kopirati ovde i neću izmeniti ni reč:

I was lucky enough to see her closing set in Pbar, she played completely opposite of the soulful house. it was awesomely dark, deep and banging techno house – I felt like I was worshipping a black woman voodoo shaman during a ritual, not many people left on the dancefloor but I didn’t want her to end her set and I believe she saw how much I’m (and others who left) into what she was playing so we had dj-dancer close connection that night, it was completely surreal. long live you awesome human being

Mi koji smo slušali Martina Buttricha i Pan Pot nismo uspeli da doživimo ovo duboko, šamansko iskustvo, ali šta se može. Propustili smo nastup ove simpatične didžejice. Didžej žene. Female dj-a? Ivan Klajn da pomogne, nemam pojma kako ovo pišemo, ukoliko uopšte postoji rešenje.

Istog dana, ali bukvalno dana, išli smo na divni H20 stage – bazen, i tamo osetili pravi girls power. Pet žena didžejeva (?). O, da.

H2O girls

Drugo popodne u Banji smo uzaludno potrošili spavajući, pa je dogovor pao da idemo u subotu, kada puštaju Teodora Van Context & Nevena Jeremić, Aleksandra Duende, Lady Dee i Tijana Kabić.

Međutim, nismo se najbolje organizovali, pa smo stigli pred sam kraj, kada je vrtela Kabićeva. Odlično. H2O treba preimenovati u Rehab stage. Loše vreme je rasteralo gužvu, vetar je kvario prelepotu izlaska iz bazena optimalne temperature, ali nije i raspoloženje.

Nadala sam se da ćemo biti tu za vreme seta divne Aleksandre, pa ćemo umesto toga gledati OVAJ spot u kojem se pojavljuje, dok ne saznamo na kojem mestu ćemo je što pre čuti.

i opet Lovefest

Girls Gone Vinyl

Mesto žene u didžejingu ispitano je pre nekoliko godina u dokumentarnom filmu Girls Gone Vinyl, čije su producentkinje Jenny Lafemme i Maggie Derthick. Ogorčene zbog lajnapa tadašnjeg detroitskog Movement festivala na kojem je učestvovalo samo 6 ženskih didžejeva od ukupno 107 imena, spontano su pokrenule ovu priču. Priču o industriji elektronske muzike koja je nesumnjivo “muška”. I niko ne zna zašto.

Pošto zvanični Girls Gone Vinyl sajt nije u funkciji, možete mi poslati ukoliko pronađete ovaj kratki dokumentarac. I bila bih zahvalna na tome. (Pojavljuje se i Ellen, videla sam teaser 🙂 ).

Ostaje da zaključimo da žene didžejeve ne treba marginalizovati, kao ni sputavati devojčice da se zaljubljuju u vinil. Neka od naših sestara, ćerki, komšinica ili drugarica možda postane nova Ellen Allien, Lakuti, Dasha Rush, Ida Engberg, Cassy ili Nina Kraviz. Ko zna. Go gals!

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s