Ćilimom ću te, ćilimom ćeš me

Ćilim je izdržljiv svedok. U svojim savremenim, industrijskim kopijama orijentalnih nacrta on je znamenje stanovanja. Naziva poteklog od jednostavne turske reči kilim, po svom muškom rodu ima domaćinsku ulogu prostirača i pokrivača. Rođački se pridružujući kućnom nameštaju, u svojim autentičnim varijantama ubraja se u dela primenjene umetnosti koje odlikuje dugovečnost, nadmašujući po privlačnosti kolorita i stoletne šarene kućne papagaje. Svakodnevnim pominjanjem poistovećeni su istočni ćilim i zapadni evropski tepih – umetnička tapiserija koja od srednjeg veka do naših dana, u velikim dimenzijama, prekriva zidove. Tradicija izrade podnih ćilima, ali i tepiha, deli se na dve tehnike tkanja, na klečanje, postupak naizmeničnog povlačenja vunenih niti odozgo-odozdo i na uzlanje, umetanje petljice koja ostavlja gromuljav i čupav izgled širom površine.

Bolji uvod od ovog nisam mogla sama da smislim, poslužio mi je jedan stari članak iz Vremena.

Od Turske i Balkana, preko severne Afrike, do Irana, Avganistana, Pakistana, Centralne Azije i Kine, ćilim predstavlja nasleđe sa širokom namenom. Da li su ćilimi samo za podove? Ne, viđamo ih na zidovima, prebačene preko klupa i otomana, u vidu jastučnice ili slične navlake. Doduše, nisam primetila da je iko u ovom veku umesto modernih, čupavih, sintetičkih tepiha, izabrao recimo pirotski ćilim. Pomodarstvo ovog doba ne dopušta igranje sa tradicionalnim i to je ogromna šteta.

Ćilimi su svuda u svetu izuzetno cenjeni, a tome doprinosi slučaj jednog koji je prodat za 9,6 miliona dolara! Tačnije, u pitanju je persijski tepih prodat na aukciji u Londonu, kada je jedna gospođa prodaju tepiha koji je stajao u skladištu poverila aukcijskoj kući. O ovom neverovatnom slučaju čitajte na sajtu RTS-a.

Ukoliko niste znali, naš pirotski ćilim je jedinstven, jer je jedini u svetu koji nema naličje, nego dva u potpunosti ista lica. Postoji i katalog pirotskog ćilima u koji je uknjiženo 122 šare i 96 ornamenata. U Sibiru je 2012. dobio zvanično priznanje za najbolji narodni zanatski i umetnički proizvod. Svaka šara ima svoju dugu istoriju i simboliku.

Pirotski ćilim.jpgizvor

Nekada su pirotske ćilime tkale siromašne žene i ovo umeće prenosile na naredne generacije. Međutim, retko kojoj je pošlo za rukom da pronikne u samu srž tkanja, te veštinu dovede do savrštenstva. Za to je bio potreban dar. Pirotski ćilim tkale su jedino žene, i to nikad van granica grada. Ovaj srpski proizvod u Zavodu za intelektualnu svojinu postoji kao proizvod sa jasno određenim geografskim poreklom.

Ćilim predstavlja porodičnu slogu i bogatstvo, početak nečeg novog i pripisuju mu se čudotvorne moći. On je zaštitnik kuće. Tako se tka i poklanja.

ikat - suzani - kilim - kelim - ethnic - tribal - fabric via pInterest.jpgizvor

To da svaka šara ima svoju simboliku, objašnjeno je na sajtu thejungalow.com

Ne bih previše dužila, ostavljam vam slike koje će vas ubediti da ne bacite dragoceni ručni rad koji sigurno imate negde na tavanu ili u kući babe i dede. Ćilimi odaju toplinu koja je nezamenljiva, te svaki monotoni komad nameštaja, pa čak i prazan prostor, postaje unikatan.

U kuhinji i trpezariji:

3-bp-blogspot-com3.bp.blogspot.com

1-design-milk-com1.design-milk.com

Can't go wrong with black and white.jpgpinterest.com

designsponge-comdesignsponge.com

U dnevnoj sobi:

interiorsbystudiom com.jpginteriorsbystudiom.com

Možda u predsoblju:

oriental

dd230d9e996c1d7a50f8c2130821218d (1).jpgpinterest.com

U spavaćoj sobi:

5fe156b38c3c2564a78e7c5c2605e300.jpg

96e7967f13c866179de47d1f5391bf81.jpgpinterest.com

U bilo kom kutku koji deluje nepotpuno:

rugandweave-com

rugandweave com2.jpgrugandweave.com

Ili u bašti:

 

barringtonblue_lookbook-8barringtonblue_lookbook-20barringtonblue_lookbook-31barringtonblue_lookbook-36barringtonblue_lookbook-57bloglovin.com

Kao detalj, u marokanskom stilu:

Morrocan Floor Pillows.jpg

410b5f6665efabcfbdf2e9ae76f62ef4.jpgpinterest.com

Bilo kako, ornamenti tradicionalnih ćilima odlično se uklapaju uz sve stilove i sheme boja. Samim pogledom na njih stičemo utisak nečeg vrednog, sačinjenog od prirodnih materijala, u njih je utkana istorija, trud i čista lepota. Ne dajte vaše stare ćilime.

Pirotski ćilim naći ćete, naravno, u Pirotu, a ukoliko želite neki drugačiji, sa drugog kraja sveta, pogledajte na sajtu Rugs & WeaveČini mi se da dostavu vrše samo na području Kanade i SAD-a, tako da je ovo pravo vreme da pozovete vašu tetku iz Amerike.

 

Disney love aladdin concept art princess jasmine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s